Joga

M&M Iskra Joga

Za zdravo starenje

Sam proces starenja započinje od rodjenja i traje do smrti. Kada posmatramo svijet oko sebe i sve sto nas okružuje,opažamo da je sve u procesu starenja. To je prirodan proces.

Starenje zavisi od mnogih faktora kao što su geni, uticaj životne sredine i stil života. To je individualan proces, pa je individualno starenje različito za isto hronološko doba, za istu starosnu kategoriju.Najvažnije je da imamo zdravu starost i dobar osjecaj u tijelu, umu i duši. Tada sa više godina osjećamo se i izgledamo mladje. Godine ne mogu i ne smiju biti izgovor za nedostatak fizičke aktivnosti. Pravilno vježbanje pod nadzorom stručnog trenera i terapeuta će Vam omogućiti da ojačate i budete spremni za nove napore.

Osmišljen i stručno koncipiran program vježbanja za starije muškarce i žene će Vam omogućiti da u program vježbanja ulazite postepeno prateći uvijek svoje granice mogućnosti, koje se kroz vrijeme vježbanja pomjeraju. Program vježbanja je prilagodjen osobama od 65 do 95 godina. Starije osobe treba da vježbaju i pješace, zdravije se hrane i na taj nacin ostaju vitalne.Vježbe su prilagodjene osobama sa osteoporozom i jako povoljno djeluju na pokretljivost ramena, kukova i karlice kao i na sve mišiće. Rad je u maloj grupi i uz volju samo redovnog vježbanja možete sačuvati dobro zdravlje i vitalnost i popraviti postojeće. Treninzi uz pješačke jednodnevne izlete daju jedan divan osjecaj.


Za trudnice

Joga je odličan način da trudnica ostane aktivna i elastična tokom trudnoće. U tom stanju izvodeći vjeżbe joge uči se pravilno disanje i držanje tijela što olakšava funkcionisanje, a neki od benefita su:

  • poboljšana cirkulacija
  • smanjenje jutarnje mučnine
  • smanjenje napetost i neraspoloženja
  • smanjenje oticanja nogu
  • poboljšanje varenja
  • povećanje energije i izdržljivosti

Prije svega, vježbe joge pred porođaj pomažu da se opuste mišići grlića materice, što olakšava porođaj.Vežbe joge koje su namijenjene trudnicama dovode do istezanja i jačanja tijela. Na taj način se povećava snaga i izdržljivost, pa su ovo odlične vježbe koje vas pripremaju za fizičke, emotivne i mentalne zahtjeve koje sa sobom nose trudnoća i porođaj. Položaji tokom vježbanja modifikovani su za sve faze trudnoće, a praktikuju se u zavisnosti od individualnog stanja trudnice.

Ukoliko nikada ranije nijeste vežbali jogu u trudnoći možete da počnete, ali isključivo uz odobrenje ginekologa i stručan nadzor instruktora, koji će vas uputiti koji tip vježbi smijete da radite i kako da ih radite ispravno.Izbegavajte da koristite priručnike i snimke vježbi, zbog toga što niko ne može da Vas kontroliše da li radite ispravno.

Pozdrav suncu