Korektivna gimnastika

M&M Iskra Korektivna gimnastika

Djeca i odrasli danas su sve manje fizički aktivni, a sve više vremena provode u pasivnim položajima – sjedenju i ležanju. Bez prirodnih oblika kretanja bitno se smanjuje većina fizičkih i funkcionalnih sposobnosti. Nedovoljna fizička aktivnost u toku dana u kombinaciji sa nepravilnom ishranom bitno utiče na poremećaj držanja tijela kako djece tako i odraslih, odnosno javljaju se deformiteti kičmenog stuba (skolioza,kifoza i lordoza) i donjih ekstremiteta (x” i “o” noge i ravna stopala). Najbolji način fizičkog vježbanja usmjeren ka očuvanju pravilnog držanja tijela je KOREKTIVNA GIMNASTIKA. Korektivna gimnastika predstavlja skup fizičkih vježbi usmjeren ka ublažavanju i otklanjanju nastalih poremećaja, a najbolje ih je upražnjavati preventivno. Pažljivo izabrane i pravilno dozirane vježbe imaju za cilj povećanje snage mišića, povećanje amplitude pokreta i poboljšanje koordinacije pokreta.

Sportsko rekreativno društvo korektivne gimnastike M&M ISKRA nudi nekoliko termina korektivne gimnastike, a može se izabrati vježbanje 2, 3 ili 4 časa u toku jedne nedelje.

Loše držanje tijela, osim što dovodi do deformiteta kičmenog stuba (skolioza, lordoza, kifoza) može dovesti do težih oboljenja. Položaj tijela govori o unutrašnjem stanju osobe kao što su recimo nedostatak samopouzdanja, strah, sramežljivost, nadmenost…

Djeca koja u rastu i razvoju, a posebno pubertetu naglo izrastu i svojom visinom značajno pređu svoje vršnjake imaju taj osjećaj sramežljivosti, a često i manjak samopouzdanja. Takođe bi se mogao navesti i sledeći primjer: kod nekih djevojaka se javlja kompleks jer imaju velike grudi usled čega povlače ramena naprijed dok hodaju, sjede ili rade. Suprotno tome postoje i one djevojke koje imaju velike grudi i želeći da ih naglase hodaju u nepravilnom položaju tako što povlače previše ramena unazad i na taj način ekstremno naglašavaju slabinsku lordozu. Nije tako rijetko da neki koji žele dokazati svoju važnost i snagu hodaju podignutih ramena zabacujući ih naprijed – nazad. Starost neminovno dovodi do urastanja i blage pogrbljenosti, kao i otežanog hoda. Međutim one osobe koje su tokom života uvijek radile kako drugi žele i imale manjak samopouzdanja i povećanu sramežljivost, a ne vodeći računa o svom tijela imaju veoma povijeno tijelo prema naprijed.

Značaj osvješćivanja držanja tijela, izmjene mentalnih obrazaca uma i vježbanje je od velikog značaja za korigovanje stanja kako na fizičkom, tako i na mentalnom nivou. Rano prepoznavanje lošeg držanja tijela i rad na njegovom korigovanju i jačanju muskulature su veoma bitni, jer kada je početna faza defirmiteta uz uporno i stručno vježbanje stanje se u potpunosti može dovesti u zdravo stanje i prirodno držanje tijela.


Predsjednica našeg kluba Milanka Zarkovic je gostovala na televiziji Vijesti u emisiji Boje Jutra i govorila o deformitetima kod djece koji su posljedica modernog doba.