Yumeiho terapija

M&M Iskra Yumeiho terapija

Yumeiho je metoda iscjeljivanja u kojoj su osnovno sredstvo za rad ruke terapeuta. Kreirao je1978.godine japanski terapeut dr. Masayuki. On je nakon višegodišnjeg studiranja raznih tradicionalnih energetskih i fizikalnih iscjeljujućih metoda odabrao 100 najboljih zahvata i kreirao yumeiho terapiju.

Terapija je energetska, ima svoj slijed i sačinjena je od tri metode. Prva je gnječenje, druga metoda je pritisak na akupresurne tačke (presura), a njihova svrha je omekšavanje i opuštanje mekih tkiva. Treća metoda koja se koristi u yumeiho terapiji obuhvata namještanje koštano zglobnih struktura.

Yumeiho se temelji na “principu povratne sprege”. Kada se meka tkiva omekšaju i opuste, kosti i zglobovi se mogu lakše namjestiti u pravilan položaj, a isto tako ako se koštano zglobna struktura vrati u prvobitan položaj, tada se mišiči i tkiva povlače iz zategnutog položaja.

Simetrija je normalno i zdravo stanje ljudskog tijela. Prema japanskom terapeutu Masayuki Saloniju kada je tijelo simetrično, mišići i tkiva su meki, a cirkulacija krvi je dobra, međutim ako dođe do poremećaja te ravnoteže (dislokacije) tijelo izgubi simetriju i može doći do nastanka problema lokomotornog sistema, ali i na razvoj bolesti unutrašnjih organa. Recimo, ako je lijeva dislokacija nastaju problemi u unutrašnjim organima na desnoj strani tijela, a ako je desna dislokacija mogu nastati problemi kod unutrašnjih organa koji se nalaze na lijevoj strani tijela.

Yumeiho masažom ponovo se uspostavlja simetrija tijela, ublažavaju ili uklanjaju bolovi u leđima, vratu, koljenima, neki oblici glavobolja, bolovi u leđima, a posebno u krsnoj regiji. Osim toga yumeiho pozitivno djeluje i na brojne druge tegobe koje nastaju kao posljedica poremećaja težišta tijela, od prekomjerne upotrebe jedne noge u odnosu na drugu (recimo zbog lošeg stanja jednog kuka ili frakture noge), prekomjerne ili nedovoljne tjelesne težine, do probavnih, disajnih, ginekoloških problema, bolesti srca i krvnih sudova. Pozitivno dejstvo ima i na skoluozu uz redovno vježbanje.